~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν
ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

"Κατασκοπεύοντας τον Νερούδα" του Πάμπλο Λαραΐν


Οι μέρες του μεγάλου ποιητή και γερουσιαστή όταν διωκόταν από τη χιλιανή αστυνομία, στη σαρωτική ταινία του Πάμπλο Λαραΐν. Στις αίθουσες και η ξεκαρδιστική ταινία «LEGO Batman» του Κρις ΜακΚέι, που κοροϊδεύει τα πάντα, μέχρι και τον Ντόναλντ Τραμπ.

Νερούδα  ★★★½☆☆

(Neruda, Χιλή, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, 2016, 107’)
  • σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν
  • ηθοποιοί: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λουίς Νιέκο, Μερσέντες Μοράν
Στην ψυχροπολεμική Χιλή του 1948, ο Πάμπλο Νερούδα, ήδη διάσημος ποιητής και γερουσιαστής, κατηγορεί τον πρόεδρο Βιντέλα και την κυβέρνησή του ότι προδίδουν τις κομμουνιστικές αρχές. Ο Νερούδα γίνεται ανεπιθύμητος και καταζητείται από τον επιθεωρητή Πελουσονό, σε μια καταδίωξη που παίρνει τη μορφή προσωπικής βεντέτας ή ερωτικής αναζήτησης.
Ποτέ συμβατικός, ποτέ μονοδιάστατος, ο Χιλιανός σκηνοθέτης του «No», του «El Club» και, μόλις τώρα, της «Jackie» στήνει στο «Νερούδα», που γυρίστηκε κι αυτό μέσα στο 2016 και συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών, μια ταινία όμοια με κυβιστικό πίνακα, μια και αποτυπώνει ταυτόχρονα όλα εκείνα τα στοιχεία που οδήγησαν στο «Canto General». Δυο άντρες, ο περίγυρός τους, η ιστορική στιγμή της Λατινικής Αμερικής, μεταμορφώνονται σε μια ταινία εγκεφαλική και σαρωτική.
Ενα κολάζ σαν εικονοποιημένος εσωτερικός μονόλογος, σαν γαϊτανάκι από σκέψεις και συναισθήματα που τυλίγονται γύρω από μια αστυνομική πλοκή, για να μιλήσουν για την ελευθερία, για τον ηδονισμό, για τη δικαιοσύνη, την ισότητα, τον έρωτα, την αγάπη.
Ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ έχει στιγμές μεγαλείου αλλά και σκηνές καρικατούρας, η ταινία στρέφεται ενίοτε σε μικρά διαλείμματα γκροτέσκ, αλλά ο Λουίς Νιέκο κατακλύζει την οθόνη σαν ωστικό κύμα και το φινάλε, μια α λα γουέστερν αναμέτρηση (εαυτού με εαυτό) στα χιόνια, γράφεται στη μνήμη ως κλασική.
ΙΝΤΕΑΛ, ΝΙΡΒΑΝΑ, ΑΤΤΑΛΟΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΩΤΖΙΟΣ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΑΒΑΝΑ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS ΓΛΥΦΑΔΑ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου